Apteekin asiantuntijapalvelut tukevat turvallista lääkehoitoa

15.09.2023 - Uutiset

– Perinteisesti mielletään, että apteekista käydään ostamassa lääkkeitä ja muita terveyden ja hyvinvointiin liittyviä valmisteita, ja saadaan niihin liittyvää neuvontaa.

– Apteekkien palvelut eivät kuitenkaan rajoitu vain perinteisiin apteekkipalveluihin, vaan ne tarjoavat myös erilaisia lääkehoidon kokonaisuuteen liittyviä ja moniammatillista yhteistyötä vaativia asiantuntijapalveluja. Tällaisia ovat esimerkiksi lääkityksen tarkistus, lääkehoidon arviointi sekä asumispalveluyksiköille tarkoitettu lääkehoitoprosessien kehittäminen. Näin kertoo Lapinlahdella apteekkarina toimiva Anne Kumpusalo-Vauhkonen.

– Lääkkeiden annosjakelu on kenties tutuin iäkkäille suunnatuista palveluista. Se on kuitenkin paljon enemmän kuin lääkkeiden saapuminen rullassa. Logistista puolta isompi juttu on lääkityksen kokonaishuolto, jonka asiakkaan puolesta teemme. Varmistamme, että lääkitys on turvallinen, tarkoituksenmukainen ja taloudellinen. Tarkistamme antoajat ja annostukset, yhteisvaikutukset ja päällekkäisyydet, lääkekuorman, tai onko ikä huomioitu annostuksessa, Kumpusalo-Vauhkonen luettelee. 

Lääkehoidon tukeminen ei jää pelkästään apteekin seinien sisälle. Kumpusalo-Vauhkonen kertoo olleensa mukana myös lääkärikäynneillä. Eräällä kerralla hän oli lääkitystä läpi käydessään huomannut, että asiakkaan lääkitykset kumosivat toistensa vaikutukset. Hän oli ehdottanut toisen lääkkeen vaihtamista, ja niin tehtiin. 

– Lääkehoidon arvioinnin ansiosta voidaan käytössä oleva lääkitys optimoida asiakaslähtöisesti.

Moniammatillinen yhteistyö varmistaa sen, että asiakkaan lääkityksessä voidaan huomioida kokonaisvaltaisesti niin toimintakyky ja vointi kuin eri diagnoosit ja laboratorioarvotkin. Yhteistyö muiden ammattilaisten kanssa varmistaa myös sen, että lääkityksen ja siihen tehtyjen muutosten vaikutuksia pystytään seuraamaan. Kaikkien näiden palveluiden tavoitteena on potilaan lääkehoidon turvallisuuden parantaminen, Kumpusalo-Vauhkonen tähdentää. 

Lapinlahden apteekki on yksi Tarjoomossa ilmoittavista apteekeista. Niiden palvelut tukevat terveyttä ja toimintakykyä monella tapaa. Tutustu apteekkien palveluihin Tarjoomon palveluhaussa.