Kotikäynneistä tukea toimintakyvylle – Pohjois-Savon Kotifysio aloittanut toimintansa

08.06.2023 - Uutiset

Valtakunnallisesti toimivan Kotifysion Pohjois-Savon toiminnasta vastaa Mari Eskola, joka tekee fysioterapiaa koti- ja palvelutalokäynteinä koko maakunnan alueella. Kotona tehtävällä fysioterapialla on monia etuja, kertoo Eskola. 

– Asiakkaalla voi olla toimintakyvyn rajoitteita, jolloin on huomattavasti helpompaa, että fysioterapeutti tulee kotiin. Matkat veisivät voimia, mikä on pois kuntoutuksesta. 

Parhaimpia puolia kotikäynteinä toteutettavassa fysioterapiassa on kokonaisvaltaisuus. Asiakkaan kotona työskennellessä on helpompi ottaa kotiympäristö kuntoutuksessa huomioon ja tehdä samalla apuvälinearviota. Fysioterapeutti voi myös ottaa kantaa kodin muutostöihin. Muistisairaan asiakkaan kanssa työskennellessä tuttu ympäristö tukee kuntoutusta, kun asiakkaan on helpompi orientoitua kuntoutukseen. 

Eskola kertoo myös, että kotona työskennellessä on helpompaa ottaa ympäristön mahdollisuudet huomioon kuntoutuksessa. Terapeutti saa käyttää omaa luovuuttaan, kun etsitään sellaisia asioita, joista asiakas pitää ja joissa kuntoutuminenkin tapahtuu itsestään.  

– Mitä paremmin kuntouttavat toimet saa perusarkeen, sitä varmemmin niitä tulee tehtyä. 

Kotikäynneillä asiakkaan kotiympäristö voidaan ottaa kuntoutuksen tueksi.

Milloin fysioterapeutti sitten pitäisi pyytää paikalle? Eskolan mukaan mitä aiemmin, sen paremmin. 

– Kun on vielä toimintakykyä jäljellä eikä merkittävästi rajoitteita, siinä vaiheessa terapialla saadaan isoja juttuja aikaiseksi, että toimintakyky säilyy.  

Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä, vaan fysioterapialla voidaan vaikuttamaan monenlaisiin asioihin. Vaikka toimintakykyä ei voisi enää lisätä, voi fysioterapia pitää yllä jäljellä olevaa ja parantaa elämänlaatua esimerkiksi kipujen lievittyessä tai nivelten liikeratojen säilyessä. Kuntoutukseen kannattaa hakeutua ennaltaehkäisevästi, mutta viimeistään siinä vaiheessa, kun huomaa rajoitteita omassa toimintakyvyssään. 

– Kaikkea ei tarvitse laittaa iän piikkiin, vaan ammattilaisen tuella voi löytää keinoja pistää kampoihin
ikääntymisen myötä tuleville haasteille, Eskola huomauttaa. 

Kotifysio aloitti toimintansa Pohjois-Savossa toukokuussa liittyen samalla Tarjomoon. Kasvujohtaja Antti Sirviö kertoo, että Tarjoomon arvot kohtasivat Kotifysion arvojen kanssa.

– Ajattelimme, että totta kai haluamme olla mukana kehittämistyössä ja edistää tärkeää ajatusta. Myös paikallinen yhteisö sekä hyvät verkostoitumismahdollisuudet antavat lisäapua omalle toiminnallemme. Me haluamme osaltamme olla mahdollistamassa fysioterapian jokaiselle seniorille. Siksi lähdimme mukaan Tarjoomon toimintaan, jotta voimme tarjota apuamme sinne, missä sitä tarvitaan.

Tutustu kaikkiin Tarjoomossa ilmoittaviin fysioterapeutteihin täällä.