Jalkojenhoitajan tulee huolehtia asiakkaan ohella myös omasta työergonomiasta

02.06.2023 - Uutiset

Jalkojenhoito on monelle ikääntyneelle tarpeellinen palvelu. Hoitoja tehdään niin toimitiloissa kun kotikäynneilläkin, joista jälkimmäisestä on Mummon huoltamon Susanna Tainalla pitkä kokemus.

Susanna kertoo, että työergonomiaan ja omaan kuntoon pitää kiinnittää paljon huomiota, sillä työ on fyysisesti yllättävän raskasta. Fysioterapeutin koulutus helpottaa itsensä huoltamista.

Jalkojenhoito haastaa etenkin niskaa, hartioita ja selkää. Liikun paljon vapaa-ajalla, ja harrastan taukoliikuntaa.

Ergonomiasta huolehtiminen lähtee asiakkaan mukavuudesta. Oma työskentelyasento haetaan niin, että asiakas voi olla hyvässä asennossa, Susanna avaa. Joskus ergonomisen asennon löytäminen vaatiikin luovuutta.

Susanna tekee jalkojenhoitoa pelkästään koti- ja laitoskäynteinä. Etenkin huonokuntoisille ikääntyneille on helpotus, ettei jalkahoitoa varten tarvitse maksaa taksia tai vaivata omaisia.

Asiakkaan luona toimiessa hoitajan ergonomiaa helpottaa oikean kokoinen, pienten renkaiden varassa kulkeva työkalupakki, joka toimii myös istuimena hoidon aikana. Pakissa kulkee mukana kaikki tarvittava.

– Minulla on käytössä kaikki samat välineet, mitä liiketiloissakin on. Kaikki on mukana, sillä etukäteen ei voi tietää millaiset jalat asiakkaalla on ja mitä työvälineitä tarvitsee. Moni ihmetteleekin, miten paljon tavaraa on!

Työpäivä päättyy kotona välineiden puhdistamiseen. Käsipesun, ultraäänipesurin ja kuumailmasterilisaattorin jälkeen välineet pakataan takaisin pakkiin odottamaan seuraavaa päivää.

Mummon Huoltamo toimii pääasiassa Kuopion, Nilsiän ja Siilinjärven alueella. Jalkojenhoidon lisäksi Susanna valmistaa myös varpaiden silikoniorteeseja sekä tekee tarvittaessa tukisukkien mittauksia.

Tutustu jalkojenhoitoa tarjoaviin yrityksiin Tarjoomon palveluhaussa.